L’ètica de l’experimentació amb animals

Entre desenes i centenars de milions d’animals, vertebrats de diferents espècies majoritàriament, són utilitzats cada any als laboratoris. Tot i presentar una dubtosa similitud amb els éssers humans, es continuen considerant els millors candidats amb qui investigar les patologies humanes. Els animals escollits es trien en funció dels diferents interessos; els ratolins, per exemple, es seleccionen segons la seva resistència al laboratori, i els beagles (raça de gos que es pot observar a la següent imatge) es busca el millor comportament tot i trobar-se en situacions extremes.

www.pacma.es

Ens hem parat a pensar, però, el que implica l’experimentació amb animals? Aquests individus són sotmesos a pràctiques horriblement doloroses i en nombrosos casos innecessàries. Els mateixos són torturats primerament de forma física: contaminats amb virus i bacteris, exposats a productes químics, operats per implantar-los aparells al cos i fins i tot disseccionats amb cruels mètodes. Però també presenten trastorns psíquics: l’elevadíssim grau de patiment i el poc espai en el que es veuen obligats a viure fa que la seva existència es converteixi en un autèntic martiri.  I súmmum arriba quan ja no serveixen per les tasques a les que estaven pre-destinats: són marcats com a tals (fins i tot tatuats amb marques significants) fins que moren o són sacrificats, essent tractats com a objectes escombraria.

L’experimentació amb éssers humans està legalment prohibida. I és ètic, però, que es permeti experimentar amb animals? L’argument utilitzat pels humans està basat en la capacitat que tenim de patir davant les condicions que suposen aquests experiments. Resulta, però, que per realitzar aquestes pràctiques seleccionem les espècies amb una fisonomia cerebral  (sistema límbic) semblant a la nostra. Per tant, si els animals pateixen exactament d’idèntica manera i amb la mateixa intensitat que nosaltres, no és coherent ni ètic fer als animals el que no ens faríem a nosaltres mateixos.

www.pacma.es

Existeixen actualment múltiples opcions per evitar sotmetre els animals a aquestes aterradores situacions. Amb l’avenç de les noves tecnologies i concretament la intel·ligència artificial, cada dia són més les possibilitats de testejar nous productes i substàncies de forma virtual amb processos que no impliquen el patiment de cap individu. Fins quan permetrem aquesta barbàrie tant poc coneguda per la majoria de consumidors?

Podeu llegir més informació sobre l’experimentació amb animals al següent enllaç: http://www.pacma.es/p/31

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Experimentació. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s